10 Nama Malaikat WajibScreenshots

Description

Aplikasi ini menyenaraikan nama-nama malaikat yang ada di Al-Quran maupun di Hadis Nabi dengan jumlah sepuluh malaikat yang harus kita ketahui nama dan tugas mereka. Jumlah malaikat sebenarnya tidak terhitung banyaknya. Malaikat diciptakan oleh Allah SWT dari bahan cahaya atau nur yang diciptakan Allah hanya untuk menyembahNya tanpa memiliki hawa nafsu seperti layaknya manusia dan syaitan yang terkutuk.

Mereka tidak berjantina, tidak bersuami atau isteri, tidak beribu atau berbapa dan tidak beranak. Mereka tidak tidur dan tidak makan serta tidak minum. Mereka mampu menjelma kepada rupa yang dikehendaki dengan izin Allah. Sebagai contoh malaikat datang kepada kaum Lut menyerupai lelaki yang kacak (Surah Hud 11, ayat 78). Malaikat dikatakan mempunyai sayap dan mampu terbang dengan laju (sesuai dengan dengan cahaya yang bergerak laju).
Muslim wajib beriman kepada malaikat dengan tafsil (تفصيل) dan ijmal (إجمال).

Tags: a malaikat , nama malaikat , gambar media nama malaikat , nama 10 malaikat allah , nama nama malaikat dan tugas , nama nama malaikat dan tugasnya , gambar malaikat dan tugasnya , tugas malaikat , nama nama 10 malaikat

Users review

from 286 reviews

"Awesome"

9.2