Bulan Bulan Islam

Bulan Bulan Islam

FREE

(5 stars)

(202)


Download for Android Like

10,000 - 50,000 downloads

Add this app to your lists
View bigger - Bulan Bulan Islam for Android screenshot
View bigger - Bulan Bulan Islam for Android screenshot
View bigger - Bulan Bulan Islam for Android screenshot
Sesungguhnya bilangan bulan pada sisi Allah adalah dua belas bulan, dalam ketetapan Allah di waktu Dia menciptakan langit dan bumi, di antaranya empat bulan haram (Zulkaedah, Zulhijjah, Muharram, Rejab). Itulah (ketetapan) agama yang lurus, maka janganlah kamu menganiaya diri kamu dalam bulan yang empat itu dan perangilah kaum Musyrikin itu semuanya sebagaimana mereka pun memerangi kamu semuanya, dan ketahuilah bahawasanya Allah beserta orang-orang yang bertaqwa. (Surah Al-Taubah : 36)

Dua belas bulan yang disebut oleh Allah di dalam ayat di atas telah dihuraikan oleh Rasulullah SAW di dalam sebuah hadith yang telah diceritakan oleh Saidina Abu Bakar as-Siddiq r.a bahawa Rasulullah SAW memberikan khutbah ketika ibadah haji dengan berkata:

Ketahuilah bahawa masa berputar seperti mana hari Allah menciptakan langit dan bumi, setahun ada 12 bulan antaranya empat bulan haram, tiga daripadanya berturutan iaitu Zulkaedah, Zulhijjah, Muharam dan Rejab yang terletak antara Jumada dan Syaaban. (Hadis Riwayat Imam Ahmad)

Bulan dalam bahasa Arab disebut "Al-Syahru" bermaksud bulan yang merujuk kepada bulan-bulan yang terdapat dalam Islam yang dipanggil bulan-bulan Hijriyah. Tarikh Hijriyah Islam yang pertama adalah bermula ketika Nabi Muhammad SAW serta umat Islam telah sampai dan berhijrah ke Madinah. Nama-nama bulan Arab yang telah diiktiraf sebagai bulan Islam dan telah dirasmikan penggunaannya oleh Saidina Umar al-Khattab r.a.

Tags: bulan islam 2013, zulkaedah.

Recently changed in this version

Update content for each month.


Comments and ratings for Bulan Bulan Islam
 • (72 stars)

  by Mohamad Lanss on 05/06/2014

  Amalan utk Muslimin Dan musliman.amin...

 • (72 stars)

  by Madam Anizah on 22/12/2013

  Nice

 • (72 stars)

  by Abdul Rahim on 24/10/2013

  Bagus

 • (72 stars)

  by sulai man on 16/05/2013

  Ok

 • (72 stars)

  by Kie Comel on 14/05/2013

  Alhamdllah..

 • (72 stars)

  by edspr sopari on 12/03/2013

  I like

 • (72 stars)

  by Ahmad Faris on 03/03/2013

  Ok.

More comments