WAKTU BERBUKA PUASA IMSAK 2014

WAKTU BERBUKA PUASA IMSAK 2014

FREE

(5 stars)

(365)


Download for Android Like

10,000 - 50,000 downloads

Add this app to your lists
Dapatkan waktu imsak dan waktu berbuka puasa di seluruh Malaysia bagi tahun 2014 . Semoga bermanfaat. Insyaallah

CIRI - CIRI APLIKASI INI:

1) Anda TIDAK PERLUKAN TALIAN INTERNET untuk membaca maklumat waktu sahur dan berbuka puasa dalam aplikasi ini
2) Kami menyediakan semua waktu dari seluruh Malaysia
3) Kami terpaksa menggunakan iklan ringkas dan tidak mengganggu pembacaan maklumat didalam aplikasi ini untuk membantu kerja - kerja kemaskini aplikasi ini.Harap maklum
4) Semua maklumat / info berkenaan aplikasi ini diambil daripada lamanweb JAKIM
5) Anda boleh share info masa sahur dan berbuka puasa ini melalui facebook, twitter dan lain - lain lagi.
6) Anda boleh zoom untuk melihat dengan lebih jelas.

INFO PUASA:

Puasa secara bahasanya boleh diertikan sebagai "menahan diri". Dari segi istilah syarak puasa bermaksud "menahan diri daripada makan, minum dan perkara-perkara yang membatalkan puasa bermula daripada terbit fajar shadiq sehingga terbenam matahari berserta niat".

Puasa Ramadhan ertinya menahan diri daripada makan dan minum serta segala perbuatan yang boleh membatalkan puasa, mulai dari terbit fajar sehinggalah terbenam matahari pada bulan Ramadhan. Hukum puasa Ramadhan adalah wajib bagi umat Islam. Umat Islam juga dikehendaki menahan diri daripada menipu, mengeluarkan kata-kata buruk atau sia-sia, serta bertengkar atau bergaduh. Ini kerana puasa merupakan medan latihan memupuk kesabaran, kejujuran serta bertolak ansur dalam diri. Secara tidak langsung amalan puasa akan menyuburkan sikap murni di dalam diri pelakunya. Adalah menjadi harapan kita agar kesemua nilai yang baik ini akan terus dipraktikkan ke bulan-bulan berikutnya.

Bulan Ramadan adalah bulan yang penuh dengan keberkatan. Di dalam bulan Ramadhan ada satu malam yang lebih baik dariapada seribu bulan iaitu Lailatul Qadar atau Malam al-Qadar. Lailatul Qadar atau Malam Qadar ialah satu malam dalam bulan Ramadhan yang lebih baik daripada 1,000 bulan. Sesiapa yang beramal pada malam tersebut sama seperti beramal selama 1,000 bulan, iaitu bersamaan 83 tahun 4 bulan, jika mendapatnya selama 10 tahun bersamaan beribadat lebih 833 tahun, jika mendapatnya selama 20 tahun bersamaan lebih 1,666 tahun, jika mendapatnya selama 30 tahun mendapatnya bersamaan 2,500 tahun. Maka berbahagialah orang yang tidak pernah meninggalkan Solat Isyak berjamaah dan Solat Sunat Tarawih kerana orang yang solat Isyak berjamaah dan solat Tarawih termasuk dari kalangan orang mendapat Lailatul Qadar.

Rasullah S.A.W mengatakan sesiapa yang tidak mendapatnya dia adalah tergolong daripada orang yang amat rugi. Lailatul Qadar satu malam dalam bulan Ramadan yang tidak diketahui dengan tepat tarikhnya. Ia lebih diharapkan untuk mendapatkannya pada 10 malam yang terakhir Ramadan, terutama malam-malam yang ganjil daripada 10 hari terakhir Ramadan tersebut. Waktunya dikira apabila masuk waktu Maghrib sehingga terbit fajar.

Orang yang pasti mendapat sebahagian Lailatul Qadar ialah orang yang solat Fardhu Maghrib dan Isyak secara berjamaah sepanjang bulan Ramadan, dan dia tidur dengan azam yang kuat untuk solat Subuh berjemaah. Sabda Rasulullah S.A.W “Sesiapa yang solat Isyak berjemaah, maka seolah-olah dia telah berqiyamulail separuh malam; Dan sesiapa yang solat Subuh berjemaah, maka seolah-olah dia telah bersolat sepanjang malam.” (Hadis Sahih Riwayat Imam Tarmizi, Ibnu Majah dan Nasai)

Segala info / soalan / cadangan / bantahan , sila kemukakan ke admin@sitinorliza.com
Kami hargai setiap cadangan anda

PS: Selamat berbuka puasa , jaga kesihatan anda, moga dirahmati Allah. amin :-)

Recently changed in this version

UPDATED 3.0 - JUN 2014

1) Waktu Imsak / Sahur dan Buka Puasa bagi semua negeri di Malaysia bagi tahun 2014
2) Anda boleh share info di Facebook, Twitter dan lain - lain lagi
3) Anda boleh zoom untuk melihat lebih jelas


Comments and ratings for WAKTU BERBUKA PUASA IMSAK 2014
 • (72 stars)

  by Syaza Zai on 02/07/2014

  Good

 • (72 stars)

  by Radziez Gieplus on 01/07/2014

  X perlu taliaan ternet pn ia nye dpt bekerja...

 • (72 stars)

  by Wan Nurfina Irdina on 01/07/2014

  Terbaek!!

 • (72 stars)

  by Irwan Jainin on 01/07/2014

  Very usefull

 • (72 stars)

  by Mattz Grand on 30/06/2014

  Trima kasih..

 • (72 stars)

  by nurul hasyimah on 30/06/2014

  10q

 • (72 stars)

  by apiz Ramli on 30/06/2014

  :D

More comments