FREE DOWNLOAD

Bulan Bulan Islam

  • SEARCH TYPE
  Bulan Bulan Islam icon

  Bulan Bulan Islam

  by: 231 9

  9 Users
  rating
  FREE DOWNLOAD


  Screenshots

  Description

  Sesungguhnya bilangan bulan pada sisi Allah adalah dua belas bulan, dalam ketetapan Allah di waktu Dia menciptakan langit dan bumi, di antaranya empat bulan haram (Zulkaedah, Zulhijjah, Muharram, Rejab). Itulah (ketetapan) agama yang lurus, maka janganlah kamu menganiaya diri kamu dalam bulan yang empat itu dan perangilah kaum Musyrikin itu semuanya sebagaimana mereka pun memerangi kamu semuanya, dan ketahuilah bahawasanya Allah beserta orang-orang yang bertaqwa. (Surah Al-Taubah : 36)

  Dua belas bulan yang disebut oleh Allah di dalam ayat di atas telah dihuraikan oleh Rasulullah SAW di dalam sebuah hadith yang telah diceritakan oleh Saidina Abu Bakar as-Siddiq r.a bahawa Rasulullah SAW memberikan khutbah ketika ibadah haji dengan berkata:

  Ketahuilah bahawa masa berputar seperti mana hari Allah menciptakan langit dan bumi, setahun ada 12 bulan antaranya empat bulan haram, tiga daripadanya berturutan iaitu Zulkaedah, Zulhijjah, Muharam dan Rejab yang terletak antara Jumada dan Syaaban. (Hadis Riwayat Imam Ahmad)

  Bulan dalam bahasa Arab disebut "Al-Syahru" bermaksud bulan yang merujuk kepada bulan-bulan yang terdapat dalam Islam yang dipanggil bulan-bulan Hijriyah. Tarikh Hijriyah Islam yang pertama adalah bermula ketika Nabi Muhammad SAW serta umat Islam telah sampai dan berhijrah ke Madinah. Nama-nama bulan Arab yang telah diiktiraf sebagai bulan Islam dan telah dirasmikan penggunaannya oleh Saidina Umar al-Khattab r.a.

  Tags: bulan islam 2013 , zulkaedah

  Users review

  from 231 reviews

  "Awesome"

  9

  Users comments for Bulan Bulan Islam

  Sukri Rashik

  by Sukri Rashik

  Jan 16, 2017  |  "Awesome"

  Good

  muhd suhairi bin Hamadan Hairy57

  by muhd suhairi bin Hamadan Hairy57

  Nov 11, 2014  |  "Awesome"

  Nama nama indah

  Kamarul Shahidin Ab Kader

  by Kamarul Shahidin Ab Kader

  Sep 22, 2014  |  "Awesome"

  Awesome

  Saleh Wannie

  by Saleh Wannie

  Jun 26, 2014  |  "Great"

  Nice......

  Mohamad Lanss

  by Mohamad Lanss

  Jun 05, 2014  |  "Poor"

  Amalan utk Muslimin Dan musliman.amin...

  Madam Anizah

  by Madam Anizah

  Dec 22, 2013  |  "Great"

  Nice