FREE DOWNLOAD

Panduan Solat Fardhu dan Sunat

  Panduan Solat Fardhu dan Sunat icon

  Panduan Solat Fardhu dan Sunat

  by: 5.2K 9.2

  9.2 Users
  rating
  FREE DOWNLOAD

  Screenshots

  Description

  Aplikasi Panduan Solat Fardhu dan Solat-Sunat.

  Aplikasi yang memuatkan
  beberapa panduan seperti:-
  - Rukun solat
  - Wudhuk
  - Tayamum
  - Niat Sembahyang
  - Cara Sembahyang
  - Petua Khusyuk
  - Doa Berkaitan Solat
  - Azan & Iqamah
  - Waktu Solat
  - Video Panduan Solat
  - Bacaan Wirit Selepas Solat
  - Solat-Solat Sunat ( Akan DiKemaskini )
  - Bacaan Doa MP3 ( Akan Dikemaskini )
  - Bacaan dalam Solat MP3 ( Akan Dikemaskini )
  - Solat-solat sunat akan dikemaskini
  - Dan lain-lain lagi akan kami kemaskini

  Sembahyanglah Kamu Sebelum Kamu DiSembahyangkan....

  -Sabda Rasulullah s.a.w bermaksud:
  " Yang pertama sekali dihisab atas seorang hamba di hari kiamat nanti ialah sembahyang, maka jika baiklah sembahyangnya nescaya baiklah amalan-amalan lainnya dan jika rosak sembahyangnya, maka binasalah amal-amal yang lain."
  (Hadis riwayat Thabrani)

  P/s ; Ya Allah ! ya tuhan kami, Terimalah Amalan dan Ampunilah Dosa Kesalahan mereka, kerana mereka berusaha menyebarkan aplikasi ini dengan memberi 5 Bintang. Ya Allah, Sesungguhnya, Engkau Maha Mendengar, Maha Mengetahui, Maha Pengasih lagi Maha Penyayang..Aminnn...

  Sabda Rasululllah S.A.W.
  “Barang siapa yang menunjuk satu jalan ke arah kebaikan, maka baginya pahala sama seperti pahala orang yang melakukan (kebaikan) itu.” (Hadis riwayat Muslim)

  DARIPADA Abu Hurairah, katanya bahawa Rasulullah saw bersabda bermaksud:
  Sesungguhnya amalan yang mula-mula sekali dihisabkan seseorang pada hari kiamat mengenainya ialah sembahyangnya, jika sembahyangnya diterima, maka sesungguhnya beruntung dan berjayalah ia.
  Jika sembahyangnya tidak diterima, maka kecewa dan rugilah ia. Jika terkurang daripadanya sembahyang fardu sesuatu.

  Allah berfirman: Periksalah, adakah hambaku itu mempunyai sembahyang-sembahyang sunat untuk dicukupkan dengannya apa yang terkurang daripada sembahyang fardu.
  Demikianlah keadaan amalan lain.
  (Hadis riwayat at-Tirmizi).

  Allah juga berfirman: Sesungguhnya, solat itu tiang agama, sesiapa yang mendirikan fan menjaga kesempurnaannya, maka dia membangunkan agama, tetapi sesiapa yang meninggalkannya, maka dia meruntuhkan agama.
  (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim).

  Sesiapa menjaga kesempurnaan solat fardu termasuk memperbanyakkan solat sunat, nescaya akan memperoleh kebaikan dan kesenangan di akhirat ketika hari pembalasan.
  Ini bermakna, solat menjadi syafaat (pemberi pertolongan) kepada dirinya ketika amalan dihisab untuk menentukan sama ada seseorang itu ahli syurga atau neraka.

  Dalam konteks menjaga solat ini, ahli tafsir menjelaskan bahawa dua perkara yang perlu dipelihara iaitu tidak sesekali mengerjakan solat dalam keadaan malas dan juga tidak riak atau menunjuk-nunjuk kepada orang lain.

  Orang bertakwa akan mengerjakan solat memenuhi syarat dan rukun serta rasa khusyuk dan patuh dengan perintah Allah. Solat ini diterima oleh Allah dan termasuk dalam golongan yang dinyatakan dalam hadis di atas. Bagi orang yang mengerjakan solat dalam keadaan malas dan riak, solatnya bukan saja tidak diterima, malah mendapat kecelakaan daripada Allah.

  Users review

  from 5.237 reviews

  "Awesome"

  9.2