DOWNLOAD  $5.99

Gospodska ulica

  DOWNLOAD  $5.99

  Screenshots

  Description

  Dobitnik književne nagrade “Dušan Vasiljev” je Ranko Risojević za roman “Gospodska ulica”, saopštio je žiri koji su činili Jovan Zivlak, Dragan Jovanović Danilov i Miloš Latinović.
  U izjavi za “Blic” laureat kaže: ”Vijest o nagradi primio sam sa ogromnim uzbuđenjem. Zaista, u moru najrazličitijih djela prepoznati roman pisac iz Banjaluke predstavlja samo za sebe događaj vrijedan pažnje. Ako se osvrnemo oko sebe i pogledamo savremenu scenu, društvenu i književnu, nije li to ponovo doba tragičnog Dušana Vasiljeva čiji kratki život obuhvata vrijeme radnje mog romana. Kao da je on jedan od junaka moje knjige koja hoće da pokaže kako život ide svojim tokom a mi ga, šopenhauerovski rečeno, otežavamo htijući ga popraviti, ili, što je jedino moguće, činimo ljepšim svojim umjetničkim djelima. Dugujem zahvalnost žiriju koji je imao strpljenja da čita i hrabrosti da nagradi moj roman.”

  Žiri u i obrazloženju navodi da je Risojevićeva proza izraz zrelosti i nastojanja da se suoči sa realnim ljudskim svetom u odori fikcije, te da je on “pisac dubine, pouzdanosti, simbioze pesničke otvorenosti i tamne retoričnosti, ali i diskurzivne i racionalne čvrstine, pouzdanja u znanje i njegovu otrežnjujuću snagu.“
  U najužem izboru za nagradu bile su i knjige “Preživljavanje” D. Mihajlovića i “Mrtvo polje” S. Srdića. Ngradu dodeljuje Skupština opštine Kikinda. Među dosadašnjim dobitnicima su Milorad Pavić, Stevan Raičković, Milisav Savić, Gojko Tešić.